Trots medicinska framsteg måste många reumatiker leva med kronisk smärta och svullnad. Även om kostråd är något de ofta efterfrågar, har det inte funnits bra forskning om hur kosten som helhet kan påverka sjukdomsbilden. Nu genomförs en studie i ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Helhetsperspektiv
– Det är ofta ett problem för läkare att inte kunna ge speciella kostråd, berättar Anna
Winkvist som är ansvarig forskare för studien. De rekommendationer man ger är förstås generellt hälsosamma, men den här gruppen vill ju gärna höra att det finns något speciellt för just dem.
Det finns lite forskning på hur enskilda livsmedel kan påverka inflammationsgraden hos människor, men inte mycket om hur kosten som helhet påverkar vid specifika sjukdomar som ledgångsreumatism. I den nya studien ska därför 50 patienter äta två olika koster under två tioveckorsperioder, för att se i vilken utsträckning en konsekvent kosthållning kan minska sjukdomsaktivitet och inflammation och förbättra livskvalitet.
Hemleverans
För att göra det så enkelt som möjligt att följa den nya kosten, har man inlett ett samarbete med ett matkasseföretag som levererar både färdiglagade rätter och ingredienser direkt hem till patienterna.
– När liknande studier genomförs ges ofta bara råd till patienterna vilken mat de ska äta, men i detta fallet så tillhandahåller vi dessutom maten de ska äta, vilket kommer att öka kvaliteten på studien, säger Linnea Bärebring, som är studiekoordinator, forskare och dietist.
– Vi arbetar tillsammans med forskare inom reumatologi och inflammationsforskning, och med reumatologens forskningsavdelning på SU, där de som deltar i studien undersöks, säger Helen Lindqvist som är studiekoordinator, forskare och universitetslektor. Den här typen av samarbete mellan sjukhus och universitet är precis det som behövs om vi i framtiden ska kunna kombinera läkemedelsbehandling med specifika kostråd för patienter med reumatism, avslutar Helen Lindqvist. Resultatet av studien presenteras hösten 2018.
Presenteras av
Enheten för klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, tidigare Institutionen för klinisk näringslära, har funnits sedan 1970. Enheten ansvarar för dietistprogrammet vid universitetet och bedriver forskning om kost och hälsa. Exempel på forskningssatsningar är nutrition vid kroniska sjukdomstillstånd, nutrition under graviditet och amning samt karaktärisering av kostintag.
Läs mer på: www.gu.se