När det ringer till SOS Alarm är varje sekund dyrbar. De erfarna SOS-operatörerna samlar snabbt in informationen och ser till att rätt hjälpresurser larmas ut. Visionen och ledstjärnan är ett tryggare och säkrare Sverige för alla.
Nödnumret ger aktuell lägesbild
Maria Khorsand är VD för SOS Alarm som ansvarar för nödnumret 112. Via 112 får hjälpsökande snabbt hjälp vid nödsituationer.
– Beroende på situationen kopplar vi in polis, räddningstjänst, ambulans, sjöräddning, fjällräddning eller någon av flera andra organisationer vi har ständig direktkontakt med, förklarar Maria. Vi har 1 000 medarbetare på våra 14 centraler över landet, och vårt fokus är alltid att den som i är i nöd ska få hjälp så effektivt och fort som möjligt. Varje dag tar SOS Alarm emot ca 8 000 nödsamtal. Samtalen återspeglar vad som händer i samhället.
– Vi kan genom samtal till 112 se exempelvis hur epidemier sprids, hur väderlaget påverkar trafik eller hur social oro sprids i vissa områden. Denna lägesbild gör att vi är navet som i samverkan med andra skapar trygghet och säkerhet, säger Maria.
Proaktiva larm i sikte
I takt med digitaliseringens framfart skapas nya möjligheter till tjänster för hela samhället. Bland de mer spännande projekten kan nämnas automatiserade larm när bilar kolliderar med något, och till och med larm som kan slås innan händelsen ens ägt rum.
– Inom en snar framtid kommer till exempel en pacemaker eller andra typ av sensorer att kunna skicka ett larm om att användaren håller på att få problem, berättar
Maria. Det kommer kunna ge oss mer automatiserad information om patienten och en exakt position, något som är något bristfällig med nuvarande teknik och lagstiftning. Det finns många sådana applikationsområden där äldre och ensamma i vanliga fall skulle behövt vänta på att någon hittade dem avsvimmade och sedan slog larm. Med ny teknik kan många larm bli proaktiva och möjliggöra att hjälp redan är på väg innan situation blir alltför allvarlig, avslutar Maria Khorsand.
Presenteras av
SOS Alarm fyller en unik samhällsfunktion som dygnet runt larmar ut hjälpresurser vid olyckor och samhällskriser. SOS Alarm ägs av oss alla gemensamt – genom staten och alla Sveriges kommuner och landsting. Vi finns i hela Sverige, dygnet runt, årets alla dagar.