Därför går du upp i vikt med åldernMånga personer har svårt att hålla vikten i schack i takt med att de åldras. Nu kan ny forskning från Karolinska Institutet förklara varför: omsättningen av fettmolekyler, de så kallade lipiderna, minskar när vi blir äldre och gör det lättare att gå upp i vikt, även om vi inte äter mer eller tränar mindre.

Forskarna studerade fettcellerna hos 54 män och kvinnor under en 16-årsperiod. Under denna period minskade omsättningen av lipider i fettvävnaden, oavsett om deltagarna minskade eller ökade i vikt. De som inte kompenserade för den minskade omsättningen genom ett reducerat kaloriintag, ökade i vikt med 20 %.  

Forskarna studerade även omsättningen av lipider hos 41 kvinnor som genomgått en överviktsoperation, och deras förmåga att bibehålla viktnedgången fyra till sju år efter operationen. Resultaten visade att endast de som hade en låg omsättning före operationen lyckades öka lipidomsättningen och bibehålla viktnedgången. Forskarna tror att detta beror på att dessa personer hade ett större utrymme att öka sin lipidomsättning jämfört med dem som redan hade en hög omsättning före operationen.

– Resultaten visar för första gången på att processerna i våra fettceller reglerar kroppsvikten när vi åldras på ett sätt som är oberoende av andra faktorer. Detta kan öppna upp ett nytt sätt av behandla fetma, säger Peter Arner, professor vid institutionen för medicin, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Tidigare studier har visat att ett sätt att höja omsättningen av lipider i fettvävnaden är att träna mer. Den aktuella studien stödjer detta, och indikerar ytterligare att långtidseffekterna av en överviktsoperation skulle förbättras om den kombineras med ökad fysisk aktivitet. 

– Fetma och fetmarelaterade sjukdomar har blivit ett globalt problem. Att förstå lipidmolekylernas dynamik och vad som reglerar fettmassan hos människan har aldrig varit mer relevant än idag, säger Kirsty Spalding, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, Karolinska Institutet.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.

(Visited 468 times, 1 visits today)