Birgittas smarta uppfinning skyddar äldre mot farliga bakterier

Birgitta Olsson visar upp Spoldosan.

För uppfinnaren Birgitta Olsson började allt som en enkel idé och en uppskuren pet-flaska. Ur detta skapade hon Spoldosan, en uppfinning som både underlättar livet för äldre och samtidigt förebygger legionärssjuka. Nu vill hon upplysa fler om farorna med sjukdomen och hur enkelt den kan förebyggas.

Idén till Spoldosan fick Birgitta Olsson redan år 2000 när hon jobbade som undersköterska på Uddevalla sjukhus och gick en utbildning kring hur man förebygger legionärssjukan – en allvarlig form av lunginflammation som kan vara direkt dödlig för äldre och sjuka. Sjukdomen orsakas av bakterien legionella, som kan växa till i stillastående och rumstempererat vatten, och studier har visat att vattenånga från duschen är den allra vanligaste smittkällan. Framförallt är det äldre och immunnedsatta personer som löper risk att drabbas.

– Riktlinjerna då var därför att vi skulle spola ur duschen och sedan låta vattendimman lägga sig innan vårdtagarna fick duscha. Men det fungerar ju inte alltid eftersom många gick upp själva och duschade. Förebyggande anvisningar kan se olika ut för olika sjukhus, förklarar Birgitta.

Började med pet-flaska
På väg hem från jobbet funderade Birgitta därför på en mer praktisk lösning än att personalen skulle stå och spola vatten ner i golvbrunnen. Detta innebär nämligen också en arbetsmiljörisk för personalen. Hennes idé var därför att bygga en anordning som istället samlade upp det första duschvattnet och ledde det direkt ner till avloppet. På så vis skulle bakterierna inte spridas i vattenångan och redan samma kväll gjorde Birgitta en första prototyp av Spoldosan.

Jag fick tag på en pet-flaska och skar hål i botten, sedan placerade jag duschmunstycket i den och vände upp och ner, då blev det som en kran där det rann igenom ner till. Så enkelt var det men vilken resa det blev, berättar hon.

Läs mer: Så fungerar spoldosan

Med hjälp av ett stipendium från sjukhuset kunde Birgitta sedan påbörja den långa processen med att utveckla sin idé till en färdig produkt. Tillsammans med ett plastföretag tog hon fram en fungerande modell och genomförde tester hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som visade att den fungerade utmärkt och minskade risken att exponeras av den första vattendimman vid genomspolning. Enligt Birgitta ska Spoldosan ses som den ”sista länken” i förebyggande av legionella i duschen, tillsammans med flera andra åtgärder som exempelvis regelbunden genomspolning och rätt vattentemperaturer på både kallt och hett vatten.                                                                     

Den kanske viktigaste milstolpen för Spoldosan kom 2005, när Birgitta Olsson slutligen kunde testa sin idé i praktiken. Då sattes de första prototyperna av Spoldosan upp i duschar på Uddevalla sjukhus och NÄL för ett test som ursprungligen skulle vara i 3 månader. Dessa första spoldosor kom till slut att sitta uppe i hela tre år.                                                                      

– Jag ville egentligen ha reda på vad som var dåligt och vad som kunde förbättras. Testen blev mycket positiva, en reflektion var att man ville ha fler färger, berättar Birgitta.

Läs mer: Så förebygger du legionella        

Stort mörkertal
Sedan det först testet 2005 har Spoldosan använts på flera sjukhus och äldreboenden i landet. Birgitta själv har dessutom hunnit med att vinna priset ”årets kvinnliga uppfinnare” och har arbetat med att hjälpa andra innovatörer att förverkliga sina idéer. Idag är hon stolt över att hon förverkligat sin idé men tycker samtidigt att fler borde få upp ögonen för riskerna med legionella.

Mörkertalet kring legionärssjuka menar hon är stort och med tanke på vår åldrande befolkning och problemen med antibiotikaresistens tror hon att Spoldosan kan spela en viktig roll. Dessutom lyfter Brigitta fram att Spoldosan inte bara förebygger spridning av legionella, den smarta designen underlättar även för många äldre, funktionsnedsatta och synskadade att duscha på egen hand. Spoldosan kan också användas i exempelvis hemmet , hotell, skolor, sporthallar och badhus.

– Det som värmer mig mest är om människor slipper bli sjuka och där Spoldosan finns så tror jag att den gjort en stor nytta. Jag har haft patienter som haft en stroke och som bara kunnat använda en hand. Då har de kunnat ha duschmunstycket i Spoldosan när de tvålar in sig och har kunnat känna av med tån när det är rätt temperatur. Det är fantastiskt att kunna ge någon större möjlighet att kunna klara sig själv.

Läs mer: Så tycker kunderna om Spoldosan

Presenteras av

Torsologo

Om Spoldosan – En duschhandtagshållare

Spoldosan är en medicinteknisk produkt klass 1 enligt Medicintekniska Direktivet 93/42/EEG (MDD) som minskar förekomsten av legionella i duschmiljö. Spoldosan är CE-märkt och testad av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. 

Miljö:  Alla ingående plastdelar är fria från Bisfenol A och Ftalater.

Återvinning: 
Alla delar kan återvinnas. Sorteras som kartong, plast och metall på miljöstation. Torso Innovation AB har avtal med Repa Sverige.

Minskad vattenförbrukning: 

Som vattenbesparande åtgärd rekommenderas vår sparbricka som man enkelt kan montera själv vid termostat. Finns i 3 olika storlekar 6,9 eller 12L/minut, Ett tillbehör som man kan köpa till.

Arbetsmiljö:
Arbetsmiljölagen beskriver skyddsåtgärder vid biologiskt agens. Legionella hör till smittskydds klass 2 vilket innebär måttlig risk. Det finns även andra patogena bakterier som kan växa till i våra vattenledningssystem och smitta via inandning av vattenaerosoler vid duschning.

Så fungerar Spoldosan:

Bild-2-liten

Se videon: Så fungerar Spoldosan

 

(Visited 387 times, 1 visits today)